Pencak Silat is een brede (vecht)kunst met enorm veel verschillende stijlen, stromingen, technieken en filosofiëen met elk hun eigen benadering en visie.

Immers is Pencak Silat eigenlijk een verzameling van veel vecht- en zelfverdedigingsvormen uit Zuid Oost Azië, met name Indonesië, Maleisië, Singapore en Brunei.

In het algemeen kunnen we binnen de Pencak Silat onderscheid maken in vier (hoofd) aspecten. Traditioneel gezien zijn de onlosmakelijk met elkaar verbonden maar tegenwoordig kiezen steeds meer scholen en/of verenigingen ervoor om zich te richten op één of meerdere aspecten om zich vervolgens daarin te kunnen specialiseren.

Denk bijv. aan de wedstrijdsport waarbij atleten zich volledig focussen op het perfect uitvoeren van geoorloofde technieken en hierbij de fysieke training ondergaan passende bij een topsport.
Geheel anders is weer de training bij het beoefenen van de Pencak Silat om zichzelf te kunnen verdedigen waarbij het belangrijker is een conflict te voorkomen of tenminste het conflict te beëindigen met eigen veiligheid op de eerste plek.

Inzicht in deze aspecten zal belangrijk zijn bij het trainen van de Pencak Silat en de keuze van de juiste vereniging, leraar of stijl.

Hieronder een beknopte omschrijving van deze vier aspecten.

Het sport aspect van de Pencak Silat. Fysieke trainingen, werken aan kracht en uithoudingsvermogen i.c.m. techniek zijn kenmerken voor Olah Raga wat dan ook Sport betekent. De wedstrijdsport (Tanding) is een voorbeeld van de praktische uitvoering van Pencak Silat als Olah Raga.

Pencak Silat is sterk verwant aan andere culturele uitingen (seni budaya) van de verschillende Zuid-Oost Aziatische volkeren waar de Pencak Silat zijn oorsprong vindt. In dansen zoals bijv. het Sundanese (West Java) Jaipongan zijn veel Pencak Silat bewegingen te herkennen. Het bespelen van instrumenten om de Pesilat (Pencak Silat beoefenaar) te begeleiden in zijn spel en normen en waarden (adat en adab) zijn onderdeel het Seni aspect.

De Pencak Silat dankt de bekende mooie bewegingen aan dit aspect.

Volgens velen het ‘oer’ aspect van de Pencak Silat. Bela Diri betekent zelfverdediging en/of zelfbehoud; voornamelijk bedoeld om de beoefenaar te helpen tegen elke vorm van dreiging van een kwaadwillende medemens maar ook om anderen te beschermen. Vanuit dit oer aspect en de technieken die er aan te pas komen zijn andere aspecten als Olah Raga en Seni Budaya ontstaan, hetzij met een andere toepassing en doel. Er is een relatie met het aspect Mental Spiritual om ook geestelijk voorbereid te zijn op bijv. tunnel-visie dat ontstaat wanneer iemand met het leven wordt bedreigd.

Mentale en/of spirituele training met het doel een beter mens te worden en ter ondersteuning en/of verbetering van reeds aangeleerde technieken.
Meditatie om rust te zoeken in het drukke brein, filosofische kennis vergaren of het versterken van zintuigen zijn kenmerken van het aspect Mental Spiritual en wezenlijk onderdeel van de Pencak Silat. Ze is sterk verbonden met alle andere drie aspecten, Bela Diri, Seni Budaya en zelfs Olah Raga.

Bron: H.O. Winterberg (2019)

© NPSF 2020

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wordt verstuurd

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account