Skip to content
Ilustrasi-pencak-silat.

Wat is Pencak Silat?

Pencak Silat (uitspraak ‘pentsjak silat’) is een krijgskunst die is ontstaan in Zuidoost-Azië, met name in de landen Indonesië, Maleisië, Singapore en Brunei. Het is een combinatie van zelfverdedigingstechnieken, gevechtstactieken, fysieke training en culturele elementen die uniek zijn voor de regio. De term ‘Pencak Silat’ wordt vaak door elkaar gebruikt met ‘Silat’. Vaak verklaart men de term ‘Pencak’ als specifiek verwijzend naar de uitvoerings- en oefenaspecten van de kunst, terwijl ‘Silat’ dan zou verwijzen naar de vechttechnieken en filosofie. De in Jakarta gevestigde wereldbond PERSILAT hanteert mondiaal de algemene naam Pencak Silat. Andere namen die in sommige gebieden gebruikt worden zijn Maen-po, Silek, Poekoelan, Ulin, en Silat-Kuntao.

Pencak Silat kent veel verschillende stijlen, elk met zijn eigen unieke technieken, bewegingen en culturele invloeden. Sommige stijlen richten zich op slagen, trappen en grijptechnieken, terwijl andere de nadruk leggen op wapentraining, zoals het gebruik van de kris, een traditionele dolk. Veel Pencak Silat-stijlen bevatten ook spirituele en culturele elementen, zoals meditatie en uitvoeringen onder muzikale begeleiding.

Tegenwoordig wordt Pencak Silat niet alleen beoefend als een vorm van zelfverdediging en fysieke training, maar ook als een culturele traditie en wedstrijdsport. Het wordt in veel landen erkend als een officiële sport en er worden regelmatig internationale toernooien en competities gehouden. Inmiddels is Pencak Silat door het Olympisch Comité van Azië erkend als wedstrijdsport en is het een kwestie van tijd om ook in andere delen van de wereld erkend te worden.  

Pencak Silat is in 2019 door UNESCO en in 2021 door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed erkend als immaterieel cultureel erfgoed.