Skip to content
408230549_859179296207844_6428669576884362042_n
Tanding

Binnen de wedstrijdsport zijn er verschillende vormen: 1 op 1 gevechten (Tanding) en stijlvormen (Seni).

Wat is de Pencak Silat wedstrijdvorm Tanding?

In Pencak Silat verwijst Tanding naar gereglementeerd sparren of vechten in semi-vrije stijl. Het is een praktische toepassing van de technieken die tijdens de Pencak Silat-training zijn geleerd en waarbij twee Pencak Silat beoefenaars (Pesilat), beschermd door een body-protector, in 2 of 3 rondes van 2 minuten proberen de meeste punten te behalen.

Tanding kan in verschillende formaten worden uitgevoerd, waaronder een-op-een-wedstrijden, teamwedstrijden of gemengde vormen. Het wordt vaak gebruikt als wedstrijdsport en is een erkend evenement in veel internationale Pencak Silat-wedstrijden. Tanding kan fysiek veeleisend zijn en vereist dat beoefenaars een hoog niveau van fysieke fitheid, vaardigheid en strategisch denken hebben.

Tijdens een Tanding-sessie gebruiken beoefenaars slagen, trappen, worpen en grijp-technieken om punten te scoren. Het doel van Tanding is niet om de tegenstander schade toe te brengen, maar om de vaardigheden van de beoefenaar en het vermogen om Pencak Silat-technieken toe te passen in een praktische setting te demonstreren.

Het is de Tanding waarmee de Pencak Silat terrein heeft gewonnen als vechtsport door de mogelijkheid er wedstrijden en competities mee te organiseren als tegenhanger van bijvoorbeeld taekwondo, judo en karate. De NPSF streeft ernaar om voor de nationale tanding competitie (NTC) jaarlijks minimaal vier nationale en minimaal één internationaal toernooi te organiseren. Tijdens deze NTC’s kunnen atleten punten vergaren om hiermee tot de nationale selectie te komen die meedoet aan het Europese en wereldkampioenschap.  

Watch Oki Oktavian and Zaen Nurdin perform Pencak Silat Ganda!

Wat betekent ‘Seni’ in Pencak Silat? 

In Pencak Silat verwijst “Seni” naar het artistieke of esthetische aspect van de krijgskunst. Het gaat om de uitvoering en demonstratie van Pencak Silat-technieken op een gechoreografeerde en gestileerde manier, vaak begeleid door muziek en gracieuze bewegingen.

Bij Seni-uitvoeringen is meestal een groep beoefenaars betrokken die een reeks bewegingen en technieken demonstreren, waarmee ze hun vaardigheden, behendigheid en creativiteit demonstreren. De uitvoering kan acrobatiek, sprongen, spins en andere visueel indrukwekkende bewegingen omvatten. Seni wordt vaak beschouwd als een vorm van culturele expressie en wordt gebruikt om de traditionele kunst van Pencak Silat te behouden en te promoten.

Seni-uitvoeringen zijn te zien op culturele festivals, vechtsporttentoonstellingen en wedstrijden. In sommige landen, zoals Indonesië en Maleisië, is Seni een erkende wedstrijdsport en worden er regelmatig wedstrijden gehouden. Hoewel Seni misschien niet de praktische toepassingen heeft van het zelfverdedigingsaspect van Pencak Silat, is het een belangrijk onderdeel van de algehele beoefening en dient het als een manier om de schoonheid en culturele betekenis van de krijgskunst te laten zien.

Hedendaags is de Seni (kunstuiting) ook in competitie vorm te beoefenen door het uitvoeren van een set van gestandardiseerde bewegingen in een groep van drie of solo. Deze bewegingen (Jurus Tunggal Baku en Jurus Wajib of Regu) zijn samengesteld uit verschillende stijlen van verschillende regio’s en kunnen worden beschouwd als een ‘visitekaartje’ van de Pencak Silat als het om Seni gaat. Een ander onderdeel is de ‘Ganda‘ wat een choreografisch gevecht is tussen twee Pesilats. Deze drie onderdelen van de Seni worden in competitief verband o.a. beoordeeld op het correct, krachtig en snel/ritmisch uitvoeren van de getoonde technieken en de inleving van de Pesilats. 

Verder dienen de kleding en gebruikte wapens ook conform de cultuur te zijn.  

Tunggal

Pencak Silat Tunggal is een vorm die wordt beoefend door één persoon, en “tunggal” betekent dan ook “enkelvoudig” of “alleen”. Bij deze stijl voert de beoefenaar een gechoreografeerde reeks technieken uit tegen een denkbeeldige tegenstander, waarbij hij of zij verschillende aanval- en verdedigingstechnieken gebruikt. Deze stijl benadrukt de beheersing van technieken, precisie, kracht en concentratie. Bij Pencak Silat Tunggal draait alles om het perfectioneren van individuele vaardigheden en het behalen van persoonlijke doelen, in tegenstelling tot Pencak Silat Ganda en Regu, waarbij teamwork en samenwerking een belangrijke rol spelen.  

Ganda

Pencak Silat Ganda is een vorm waarbij twee beoefenaars samenwerken als een team.  “Ganda” betekent “dubbel” of “paar”. In Pencak Silat Ganda werken twee beoefenaars samen in gechoreografeerde routines of sparringswedstrijden, waarbij ze een combinatie van stoten, trappen, worpen en gewrichtsklemmen gebruiken om hun tegenstanders te overmeesteren. Deze stijl benadrukt teamwork, coördinatie en vloeiende bewegingen, waarbij de beoefenaars vaak synchrone bewegingen uitvoeren en ingewikkelde voetwerk gebruiken om een voordeel te behalen ten opzichte van hun tegenstanders. 

Regu

Pencak Silat Regu is de vorm waarbij drie beoefenaars synchroon de ongewapende oefening uitvoeren.